A cukkinimérgezés komoly kockázatot jelenthet, ezért érdemes figyelmet fordítani rá. Íme néhány lépés, amivel megelőzheted a problémát: 1. **Válassz megbízható forrást**: Mindig friss, ellenőrzött termesztésű cukkinit vásárolj, lehetőleg helyi piacokról
A videó lejátszásához kérjük, engedélyezze a JavaScript funkciót, vagy válasszon egy olyan böngészőt, amely támogatja a HTML5 videókat.
A cucurbitacinok olyan szerves vegyületek, amelyek a tetraciklusos terpének csoportjába tartoznak. Keserű ízük révén a tudósok úgy vélik, hogy a növények védekező mechanizmusaként jönnek létre, hogy elriasszák a kártevőket. Bár sok növény képes terpéneket előállítani, a cucurbitacinok legnagyobb mennyiségben a tökkfélék, mint például az uborka, a tök és a dinnye termelik. Ezenkívül ezek és hasonló vegyületek számos más növényfajban, valamint egyes állatokban és gombákban is fellelhetők.
A növények termelhetnek cucurbitacint válaszul a környezeti stresszre, például szuboptimális növekedési körülményekre, vagy aszályra is. Míg a vegyületek farmakológiailag hatékonynak bizonyultak a gyulladás, a rák, az érelmeszesedés és a cukorbetegség ellen, táplálékkal lenyelve mérgezőek lehetnek.
A kutatások eredményei rámutattak arra, hogy a toxicitás mértéke 2 és 12,5 milligramm/kg között változik. Az, hogy egy személynél megjelennek-e a tünetek a cucurbitacinos növények fogyasztása után, nagymértékben függ a bevitt mennyiségtől, valamint az egyéni tűrőképességtől és egészségi állapottól.