A nyár egyik legízletesebb és legédesebb gyümölcse most éri el csúcsformáját, ráadásul bizonyítottan jótékony hatással bír a rákos sejtek ellen is!

A nyár egyik legfinomabb gyümölcse a te kertedben is könnyedén megteremhet. Nemcsak az egészségedet védi, hiszen alacsonyan tartja a koleszterinszintet, hanem a rákos sejtek szaporodása ellen is hatékonyan fellép.
Felfedjük a titkot: a fügéről van szó! Arról a csodás gyümölcsről, amely már nem csupán ritkaság a magyar kertekben! A füge nemcsak az egyik legédesebb nyári gyümölcs, hanem egészségügyi szempontból is kiemelkedő. Két gramm rostot tartalmaz, amely segít az emésztőrendszer megfelelő működésében, emellett hozzájárul a koleszterinszint alacsonyan tartásához, sőt, a rákos sejtek szaporodásának gátlásában is szerepet játszik. Érdemes tehát élvezni ezt a finom és tápláló gyümölcsöt!
Ezért érdemes minél gyakrabban fügét fogyasztanod.
A füge egy igazi tápláló kincs, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Különféle vitaminokat tartalmaz, mint például az A-, B1-, B2-, B6-, B9- (folsav), C-, E- és K-vitamin, valamint fontos ásványi anyagokat, mint a kalcium, kálium, magnézium, foszfor és vas. Ezért érdemes beépíteni az étrendünkbe, hiszen számos egészségügyi előnnyel jár.
A fügét köptetőszerként is alkalmazzák, légúti panaszok esetén, de a szájban lévő afták ellen is kiváló, mivel csillapítja az ott érzett fájdalmat. De a füge segít energiával ellátni bennünket, és még a koncentrálásban is lehet rá számítani.
A füge nem csupán ízletes csemege, hanem bőrünk legjobb barátja is. Külsőleg alkalmazva remek bőrápoló, amely hatékonyan segít a különböző bőrproblémák kezelésében. Feszesíti és revitalizálja a megfáradt bőrt, így visszaadja annak természetes ragyogását és frissességét.
Ha pedig most sok a fügénk, aszaljuk meg és tegyük el azokra az időszakokra, amikor nem jutunk hozzá frissen. Az aszalt füge támogatja az ideg- és az immunrendszer megfelelő működését, jó hatással van a szív, a máj és a belek működésére, segíti az emésztést és a szervezet méregtelenítését. Kiváló antioxidáns, így segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, és megelőzni a rákot, a reumatikus panaszokat és a szívbetegségeket.
A füge nemcsak finom, de az egészségünkért is nagyon sokat tesz. Fotó: Shutterstock
Gyulladáscsökkentő, gyulladásgátló enzim van benne, és koleszterincsökkentő hatása is van. Azonban ügyelni kell rá, hogy ne fogyasszunk belőle túlságosan sokat, hiszen magas pektintartalma miatt enyhe hashajtó hatása van.
Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy az aszalás folyamata során a gyümölcsök nedvességtartalma jelentősen csökken. Ezzel párhuzamosan a bennük található cukrok koncentrációja megnő, ami a kalóriatartalmat is megemeli. Ezért cukorbetegek számára az aszalt gyümölcsök fogyasztása nem javasolt, és diéta alatt is érdemes mértékkel bánni velük.
A füge természetes szuperélelmiszer, amely segíthet a rák megelőzésében és kezelésében is. Gazdag antioxidánsokban és tápanyagokban, amelyeket a szervezet védelmére használhatunk, így hozzájárulhatunk az egészségünk megőrzéséhez. Érdemes beépíteni az étrendünkbe, hogy támogassuk a szervezetünket a betegségekkel szemben.
A legfrissebb kutatások arra utalnak, hogy a füge nem csupán egy ízletes gyümölcs, hanem a rákos sejtek szaporodásának lassításában is szerepet játszhat - olvashatjuk a divany.hu oldalán. A tudományos vizsgálatok során a fügéből készült kivonatok daganatellenes hatást mutattak különböző ráktípusok, mint például vastagbél-, mell-, méhnyak- és tüdőrák esetében. Habár az eddigi eredmények ígéretesek, további klinikai kutatásokra van szükség ahhoz, hogy pontosan megállapíthassuk, milyen formában és milyen adagban alkalmazható a füge a daganatos megbetegedések megelőzésére vagy kiegészítő kezelésként.
Hogyan varázsolj fügét a kertedbe?
A füge gyümölcsének különleges jelentősége nem véletlen; évszázadok óta a bőség, termékenység, béke és jólét jelképének számít. Amikor a füge boldog, bőségesen megajándékoz minket zamatos gyümölcseivel. Érdekes módon, nemcsak a kert mélyén, hanem akár egy dézsában is pompásan fejlődik. Azonban ha dézsába ültetjük, elengedhetetlen, hogy a növény számára megfelelő talaj kerüljön biztosításra, hiszen ez kulcsfontosságú a sikeres növekedéshez.
A füge növény a virágföld és az agyag kombinációjában találja meg a legideálisabb környezetet. Május és augusztus között fontos, hogy rendszeresen öntözzük, és heti tápoldatozással támogassuk a gyümölcstermést. Legyünk óvatosak, mivel a pajzstetvek és levéltetvek könnyedén megjelenhetnek rajta. Ezen kívül a füge igazán a meleg, napsütötte, szélvédett helyeket kedveli, ahol a legjobban fejlődhet.
A füge bátran élvezheti a terasz vagy a balkon napfényét, amíg a hőmérséklet nem csökken 2 Celsius-fok alá. Ekkor érdemes áthelyezni egy olyan helyre, ahol a hőmérséklet 2-8 Celsius-fok között ingadozik, és ahol nincs huzat, valamint megfelelő világítás is biztosított, hiszen a sötétben a füge könnyen elveszíti leveleit. Március végén, amikor a fagyok már csak emlékek, ismét visszatérhet a szabadba.
Ha nem dézsában, hanem a kertben szeretnénk fügét, akkor a legegyszerűbb, ha egy kertészeben vásárolunk csemetét, de akár dugványozással, vagy a tősarjak szétültetésével is szaporítható.
Hazánkban érdemes bokorformára alakítani ezt a növényt, így nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kellemes látványt is nyújt a kertünkben. Bár nem bírja a kemény téli fagyokat, ezért fontos, hogy megfelelően védjük a hideg hónapokban. Ha elhanyagoljuk a védelmét, a legtöbb esetben mégis túlélheti a telet, de tavasszal újra kell kezdenünk a nevelését, mintha a nulláról indítanánk. Ezért kulcsfontosságú, hogy a hideg idő beálltával alaposan felkészüljünk: tekerjük körbe a növényt dróthálóval, majd a belsejét töltsük meg szalmával vagy falevelekkel. Végül mindezt egy erősebb kátrányos papírral zárjuk le, így biztosíthatjuk, hogy a növény a legjobban átvészelje a zimankós hónapokat.
Tavasszal elérkezik az ideje a fügebokor metszésének, de érdemes óvatosan eljárni, hiszen a túlzott visszavágás következtében a gyümölcstermés elmaradhat. A fügék mindig a két évvel ezelőtt letermett vesszők új, egyéves hajtásain fejlődnek. Praktikus dolog eltávolítani a vadhajtásokat, valamint a beteg, sérült vagy elszáradt részeket. Emellett a tövön megjelenő új hajtásokat is célszerű visszavágni, hogy a fügebokor megőrizze szép formáját és egészséges növekedését.
A fiatal füge esetében április-május környékén metsszük vissza 20-25 centiméterre az ágakat, ha oldalhajtásokat szeretnénk. Idősebb bokrokon azért is érdemes ritkítani a hajtásokat, hogy a bokor szellősebb, átláthatóbb legyen, hiszen így több levegő és fény éri a termést.
A fügebokor ültetése után körülbelül három-négy év várakozásra van szükség, hogy az első bőséges szüretet élvezhessük. A füge érési folyamata júliusban indul, és egészen az ősz beköszöntéig tart, gazdagítva minket édes, zamatos gyümölcseivel. A frissen szedett fügéket érdemes minél előbb elfogyasztani vagy feldolgozni, mivel gyorsan romlásnak indulhatnak, így nem érdemes sokáig várni velük!
Tudod, mikor tökéletesen érette a füge?
A füge nem rendelkezik az utóérés képességével, így kulcsfontosságú, hogy éppen a csúcsérettség idején szüreteljük le.
Az első dolog, amire érdemes figyelnünk, az a füge színváltozása az érés során. Az éretlen fügék általában kicsik és élénk zöldek. Ahogy azonban elérik az érettséget, színük mélybarna vagy lila árnyalatúvá válik. De figyeljünk, mert léteznek olyan különleges fügék is, amelyek éretten is megőrzik zöld színüket! De ne aggódjunk, mert a megjelenésük hű segítőtársunk lesz a betakarításkor. Ahogy a gyümölcsök érnek, egyre inkább lelóg a fáról, jelezve, hogy itt az ideje leszedni őket.
De ha még ez sem elég, figyeljük meg a méretét. A mérete ugyanis az érés fokával növekedni fog. A negyedik ismérve az érett fügének a tapintása, hiszen az éretlen füge mindig kemény.
Adjunk hát helyet a fügének a kertben és a tányérunkon!