A repülőgépen kínált étkezés rejtélyes világának felfedezése: titkok, amelyeket senki nem oszt meg veled.

Sok utas izgatottan várja, hogy a felszállás után megkapja a tálcát, míg másokat inkább aggaszt, hogy mi kerül a repülőgépen a tányérjukra. Orvosok és táplálkozási szakértők most felfedték, miért érdemes körültekintően választani a repülőgépen felszolgált étkezések közül.
Utazás során a repülőgép nem csupán egy egyszerű közlekedési eszköz, hanem egy különleges élmény forrása is – a fedélzeti étkezés pedig sok utazó számára elengedhetetlen része az útnak. Vannak, akik izgalommal várják a repülőgépen kínált fogásokat, míg mások inkább fenntartással közelítik meg az ilyen étkezéseket.
A repülőgép fedélzetén kínált étkezés: "Ha csak sejtetted volna, mi rejlik a tányérodon..."
Egy brit orvos a közelmúltban megosztotta véleményét arról, miért nem fogyaszt soha a repülőgépen kínált ételekből, és érvei sokakban keltettek élénk érdeklődést.
Dr. Rangan Chatterjee, az Egyesült Királyság egyik legismertebb orvosa - a Doctor in the House című tévéműsor és a BBC Breakfast állandó szakértője - egy TikTok-videóban osztotta meg, miért utasítja vissza a fedélzeti ételeket. Elmondása szerint egy légitársasági kabinszolgálati igazgatótól hallotta: "Ha tudnád, mi mindent kell az ételekhez keverni, hogy nagy magasságban ízletesnek tűnjenek, soha nem nyúlnál hozzájuk."
A beszélgetés során Dr. Darshan Shah, sebész és egészségügyi szakértő, megosztotta tapasztalatait: miután kipróbálta a repülőgépen felszolgált ételt, észlelte, hogy a vércukorszintje hosszú órákon át megemelkedett. Ennek következtében úgy döntött, hogy minden utazás alkalmával inkább böjtöl, hogy elkerülje a kellemetlen hatásokat.
Miért különbözik az íze a levegőnek? Az atmoszféra gazdag összetételű, tele van apró részecskékkel, illatokkal és gázokkal, amelyek mind hozzájárulnak a levegő különleges karakteréhez. A levegő íze változhat attól függően, hogy hol tartózkodunk: egy erdő mélyén friss, zöld illatokkal teli, míg a városi környezetben fémes vagy füstös árnyalatokkal bővülhet. Az időjárás is befolyásolja: eső előtt a levegőben a nedvesség és a föld íze keveredik, míg napsütésben a virágok és fűszernövények aromái dominálhatnak. A levegő íze tehát nem csupán a fizikai tényezők eredménye, hanem a környezetünk, az emlékek és az érzékeink összetett játékának is köszönhető.
A repülőgépes ételek különlegessége, hogy a magasban megváltozik az ízérzékelésünk. A csökkent légnyomás és a száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyát, ami tompítja az ízeket. Ennek ellensúlyozására a fedélzeti menük gyakran több sót, cukrot és fűszert tartalmaznak.
Érdekesség, hogy a tudósok felfedezték: az úgynevezett umami - az "ötödik íz" - kifejezetten felerősödik a magasban. Ezért kerül gyakran paradicsom, gomba vagy spenót a menübe, hiszen ezek természetes umamiban gazdag alapanyagok.
Készített, tartósított, és messze nem a legegészségesebb választás.
Táplálkozási szakértők szerint a fedélzeti ételek többsége ultrafeldolgozott, kevés rostot tartalmaz, ugyanakkor magas a cukor-, só- és tartósítószer-tartalma. Ez nemcsak kevésbé táplálóvá, hanem nehezebben emészthetővé is teszi az ételt - sok utas tapasztal puffadást vagy emésztési zavarokat a fogyasztás után.
Ellie Birch, a Holland & Barrett dietetikai szakértője kiemelte: "Az ilyen típusú ételek rendszerint alacsony tápanyagtartalommal bírnak, és könnyen emésztési nehézségeket okozhatnak."