A kenyér ára az egekbe szökött, de a pékek zsebében nem sok marad.
A pékek szerint a minimálbér emelése és a kormány konszolidációs lépései drasztikusan növelik a gyártási költségeket, miközben a boltok akár 250 százalékos haszonkulccsal árulják a pékárut. A szakmai szervezet ezért azt kéri, hogy az állam szigorúbban ellenőrizze a kereskedelmi láncok árréseit és bolti árait.
A Szlovák Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) szerint a jelenlegi helyzet a fogyasztókat és a hazai gyártókat egyaránt hátrányosan érinti, ezért az államnak be kell avatkoznia, ha a kereskedők visszaélnek a piaci helyzettel.
A szövetség elnöke, Milan Lapšanský szerint a minimálbér és az adóterhek növekedése több mint tízszázalékos költségemelkedést okoz az ágazatban.
„Teljesen elfogadhatatlan, hogy a fogyasztók túlzottan magas árakat kénytelenek fizetni. Az államnak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie, hogy melyik kereskedelmi lánc növeli az árakat, és ha szükséges, hatékonyan be kell avatkoznia.”
- nyilatkozta Lapšanský.
A szövetség hangsúlyozza, hogy a 18/1996-os törvény értelmében az állam jogosult ellenőrizni az árképzési gyakorlatokat. Ennek következtében, ha az árak indokolatlanul magas árréssel növekednek, akár egymillió eurós büntetést is kiszabhatnak. Válsághelyzetekben az állam maximált árakat állapíthat meg, vagy árbejelentési kötelezettséget is bevezethet.
Lapšanský véleménye szerint az államnak proaktívan kell ösztönöznie a helyi termelést, különben a külföldi áruk iránti függőség tovább fog emelkedni.
A SZPCC tájékoztatása alapján, együttműködésben más szakmai szervezetekkel, egy új javaslat kidolgozásán fáradoznak, amely a hazai élelmiszergyártás megerősítésére irányul.
A SZPCC több mint 520 tagot egyesít az ország minden szegletében, a kisvállalkozásoktól kezdve egészen a nagy péküzemekig. Tagjai nap mint nap hozzájárulnak a kenyér, pékáru és tésztafélék széles választékának előállításához, ezzel több mint 12 200 ember megélhetését biztosítva.





