Ez hihetetlen! Nem fogod elhinni, milyen meglepő dolgokra használható az alma héja!

Az alma héja igazi vitaminbomba, de ha nem szeretnéd a héjával együtt elfogyasztani, ne siess a kidobásával! Meglepő módon rengeteg jótékony hatással rendelkezik, és számos kreatív felhasználási lehetőség rejlik benne!
Szereted az almát? A héját, vagy inkább nélküle fogyasztod? Nem arra utalunk, hogy egy madárkának a társaságában élvezed az ízét. Sokkal inkább az érdekel minket, hogy bár a héjában rejlik a jótékony vitaminok java, te vajon meghámozod-e az almát, és ha igen, mi történik a héjával? Ha egyszerűen csak kidobod, akkor nagy hibát vétesz! Az alma héja ugyanis tele van értékes tápanyagokkal és jótékony hatásokkal!
Ezért ne hagyd figyelmen kívül az alma héját!
Bár sokan mondják, hogy az alma héja a vitaminok gazdag forrása, manapság egyre inkább elterjedt az a vélemény, hogy érdemes eltávolítani a héját, hiszen abban káros vegyi anyagok rejtőzhetnek. Ugyanakkor felmerült egy másik nézőpont is: függetlenül attól, hogy hámozzuk-e az almát vagy sem, ha a gyümölcsöt nem megfelelően kezelték a vegyszerekkel, azok akkor is jelen lesznek a gyümölcs húsában, még a hámozás után is.
A legideálisabb persze az, ha a gyümölcs saját kertünkben nő, hiszen így teljesen tisztában vagyunk azzal, milyen módszerekkel kezeltük, vagy éppen mitől kíméltük meg. Ennek köszönhetően az alma héja nemcsak biztonságos, hanem rengeteg jótékony hatással is bír számunkra.
Ha megőrizzük az alma héját, ne dobd el, mert számos ízletes lehetőséget rejt magában! Magában is remek falatozni való, hiszen ízletes és tele van hasznos vitaminokkal, ásványi anyagokkal. De érdemes kipróbálni egy másik módon is: vágd fel az almahéjat, és forgassuk meg egy kis olvasztott vajban, melyhez fahéjat és cukrot keverünk. Ezután terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd közepes hőfokon, körülbelül 15-20 percig. Így könnyedén készíthetsz házi almachipset, ami tökéletes nassolnivaló!
De mehet a megpucolt alma a sütibe, a héját pedig vékony csíkokra vágva belekeverhetjük a salátába. Az almahéj azonban nem csak enni és inni tökéletes, hanem még természetes tisztítószerként is bevethető.
Erre is jó az alma héja
Az alma héja valóban igazi csoda, hiszen nem csupán tápláló, hanem rendkívül hasznos is! Az almában található savak segítenek eltüntetni a makacs szennyeződéseket, így még a legnehezebben eltávolítható odaégett étel is könnyedén eltűnik a serpenyőből. Az eljárás pofonegyszerű: töltsünk meg egy edényt vízzel, dobjuk bele az almahéjakat, majd 30 percig, alacsony lángon melegítsük. Rövid időn belül észre fogjuk venni, hogy a leégett szennyeződés feljön, és az edény tisztítása gyerekjáték lesz!
Az alma héja rendkívül értékes, tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Fotó: Shutterstock
Az alma héja és a magháza rendkívül értékes részei ennek a gyümölcsnek. Ha ezeket felfőzzük, olyan ízletes főzetet nyerhetünk, amely hasonlít a lekvár készítésére, és ha leszűrjük, egy magas pektintartalmú élvezetet kapunk, amit gyümölcslekvárok sűrítésére használhatunk. Ha viszont végképp nem tudunk mit kezdeni az alma héjával, dobjuk őket a komposztba, így hozzájárulva a természet körforgásához.
Az alma és a héja is nagyon egészséges
Az alma héja nem csupán egy ízletes kiegészítő, hanem igazi szövetséges a súlykontrollban is. Rosttartalmának köszönhetően hosszan tartó teltségérzetet biztosít, így sokáig elkerülhetjük az éhségérzetet, ha fogyasztjuk. Ezen kívül a rostok jótékony hatással vannak a máj egészségének fenntartására, védelmet nyújtanak a csontok számára, és különösen hasznosak lehetnek a cukorbetegek számára, mivel elősegítik az emésztési folyamatokat. Az alma tehát nem csupán tápláló, hanem egészségvédő hatásai révén is érdemes beépíteni a mindennapi étrendbe.
Az alma héja gazdag kvercetint, egy rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő vegyület forrása, amely nemcsak a tüdőt, hanem a szívet is védelmezi. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az alma héjában található polifenolok képesek csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, miközben növelik az érrendszer rugalmasságát, ami alapvető fontosságú a szív egészségének megőrzésében. Emellett az almahéj antioxidánsokban is bővelkedik, így kiemelkedő szerepet játszik a rákmegelőzés terén, és értékes szövetséges lehet egészségünk megóvásában.
Mivel az almahéj magas rosttartalma miatt hosszabb ideig eltelít, megakadályozza a túlevést így csökken a kalóriafogyasztás és a testsúly is. Emellett az alma héjában lévő polifenolok gátolják a glükóz és a zsír felszívódását, ami szintén súlycsökkenést eredményez.
Az A-, C- és K-vitamin mellett az alma héja gazdag olyan létfontosságú ásványi anyagokban is, mint a kálium, foszfor és kalcium. Ezek az összetevők fontos szerepet játszanak a szív, az idegrendszer, az agy, a bőr és a csontok egészségének fenntartásában. Az alma héja emellett remek bőrradírként is funkcionálhat. Arctisztítás után érdemes a gyümölcs héjával óvatosan átdörzsölni az arcunkat, ügyelve arra, hogy a húsos része érintkezzen a bőrünkkel. Az almában található savak finoman eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket, miközben serkentik a vérkeringést is. Az almás bőrradírozás után azonban mindig alaposan mossuk le az arcunkat, és ne feledkezzünk meg a hidratálásról sem!
Az alma hazánk egyik legnépszerűbb gyümölcse, s ezt jól tükrözi, hogy egy átlagos ember évente körülbelül 25 kg-ot fogyaszt belőle. Az alma nemcsak finom, hanem tápanyagokban is gazdag. A-, B- és C-vitamin tartalma kiemelkedő, és emellett folsav, kalcium, magnézium, kálium és kén is található benne. Különösen értékes vízoldékony rostanyaga, a pektin, amely számos jótékony hatással bír a szervezetre. Segít fenntartani a bélflóra egészségét, enyhíti a székrekedést és hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez is. Az alma fogyasztása tehát nemcsak ízletes élvezet, hanem az egészség megőrzésének is fontos része.
Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Mivel nyáltermelő hatása van, segít csökkenteni a fogszuvasodást. Gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében.
Legyen saját almafád
Az almafa napfénykedvelő növény, így fontos, hogy a kertünkben egy világos, napos helyet válasszunk számára. Ügyeljünk arra is, hogy amikor teljes nagyságára nő, ne zavarja a környezetét; ezért ne ültessük túl közel a kerítéshez. E növény nem válogatós a talaj minőségét illetően, de legjobban a jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag, semleges vagy enyhén savanyú kémhatású talajban érzi magát otthon. Az almafát konténeres vagy szabadgyökerű formában is beszerezhetjük. Az ültetés legkedvezőbb időszaka az ősz és a kora tavasz. Az ültetőgödör mérete legyen legalább kétszerese az almafa gyökérzetének. Ha a talaj fertőzöttsége gyanús, érdemes talajfertőtlenítő szert alkalmazni. A gödör aljára tegyünk egy réteg szerves trágyát, majd ezt követően egy réteg földet, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a trágyával. Az almafacsemetét állítsuk egyenesen a gödörbe, ügyelve arra, hogy a szemzési hely a talajfelszín felett maradjon. A gödör körüli talajt alaposan tömörítsük, majd bőségesen öntözzük meg az ültetett almafacsemetét. De nemcsak az ültetéskor fontos a vízpótlás; rendszeres öntözésről is gondoskodjunk a növény egészséges fejlődése érdekében.
Az almát tehát érdemes a héjával együtt fogyasztani, de ha mégsem így szeretjük, akkor se dobjuk ki soha az alma héját!