Hogyan lehetséges, hogy egyszerre készül Budweiser sör Amerikában és Csehországban? Az amerikai és a cseh gyártási folyamatok egyesítése lehetővé teszi, hogy a híres márka mindkét helyszínen megjelenjen, miközben megőrzi a jellegzetes ízét és minőségét. A

Mint Rumcájsz, a bátor cseh cipészmester, aki a gonosz polgármester elől menekülve családjával (Mankával, Csibészkével és Szélvész szarvassal) a jičíni erdő mélyére vetette magát, hogy ott is folytassa harcát a hatalmasok ellen, úgy állja már több mint egy évszázada az amerikai Budweiser támadásait a České Budějovice-i Budweiser sörgyár. Ez a közismerten Budvarként emlegetett állami vállalat, amely a Budějovicky Pivovar néven is ismert, nem csupán a sörfőzés mesterségét képviseli, hanem Csehország egész történelmét is magában hordozza. Ahogy gyárlátogatásunk során megtudtuk, a Budweiser identitása szorosan összefonódik nemcsak az amerikai konkurenciával való küzdelemmel, hanem a Plzeň sörfőzdével folytatott rivalizálással is, amely éppúgy része a sörfőzés hagyományainak, mint a hősies ellenállás.
Feri, a Budvar sörgyár magyar idegenvezetője, mindenféle elfogultság nélkül mondta el véleményét: „Nem állítom, hogy a plzeňi sör ne lenne ízletes, biztosan akadnak, akik kedvelik, de a Budweiser egy más szint.” Amint beléptünk a látogatóközpontba, meglepődve tapasztaltuk, hogy hozzánk lép, és magyarul érdeklődik, hogy miért jöttünk. A meglepetésünket az okozta, hogy előre nem jeleztük érkezésünket; csupán abban bíztunk, hogy egy cseh vagy német csoporthoz csatlakozhatunk. Kiderült, hogy a következő órákban két magyar csoport is vár ránk. A gyár Ferit a nyugdíjasként is alkalmazza, hiszen kifejezetten sok a magyar látogató. Nem meglepő ez, hiszen České Budějovice legismertebb vonzereje a sörgyár, ami világszerte híres.
A gyár atmoszférájában a XXI. század legmodernebb technológiája ötvöződik a szocialista korszak vállalati építészetének nosztalgikus, kissé avítt hangulatával. A látogatás során felfedezhetjük az üzem legismertebb és leglenyűgözőbb berendezéseit, mint a monumentális rézüstöket, amelyek a sörfőzés szívét jelentik. Ezt követően hosszú lépcsőfokokon haladunk lefelé, egészen a 4 Celsius-fokos pincéig, ahol hatalmas tartályokban érlelődik a félkész sör. Itt a látogatók számára különböző típusú söröket csapolnak a tankokból, de csak a 18 éven felüliek számára, így az ízek felfedezése egy igazán felejthetetlen élménnyé válik.