Klimax: Friss, nyári ízvilág a változókorban Ebben a különleges időszakban, amikor a természet is megújul, miért ne tennénk ugyanezt a konyhánkban is? Fedezd fel a könnyed és ízletes nyári recepteket, amelyek nemcsak az egészségedet szolgálják, hanem a l

A felmérések szerint a változókorban az egyre csökkenő ösztrogéntermelés és a lassuló emésztés miatt a nők nagy hányada harcol a pluszkilókkal. Hogy főzzünk és együnk jól változókorban úgy, hogy a kilók se szaladjanak fel? Itt minden kérdésre megtalálod a választ!
A testtömeg optimalizálása és a megfelelő tápanyagok, például a D-vitamin, kalcium és egészséges koleszterin gazdag étkezésének bevezetése nem csupán a tünetek, mint például a hőhullámok és alvászavarok enyhítésére szolgál, hanem hozzájárul a hangulat javításához is. Ezen kívül segít csökkenteni olyan kockázati tényezőket, mint a magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, szívbetegségek és csontritkulás.
A lassú emésztés és a csökkent energiaigény miatti súlykontroll érdekében érdemes alacsony kalóriatartalmú, de rostban gazdag ételeket fogyasztani. Fontos a megfelelő folyadékbevitel biztosítása és a rendszeres mozgás beiktatása is, hogy támogassuk a kívánt eredményeket.
Hogy legyen az étrend klimaxbarát?
Az étrendben fontos szerepet kell, hogy kapjanak egyebek között az antioxidáns- és fitoösztrogén-tartalmú élelmiszerek, amelyek a hormonrendszert támogatják, így a szója vagy a lenmag, a hüvelyesek, a gabonák, álgabonák, a szívvédő növényi olajok, a citrusfélék, a káposzta- és hagymafélék, az almatermésűek, a szellemi frissességet is védő bogyósok. Továbbá az alvássegítő triptofánt tartalmazó olajos magvak, sovány húsok, zöldségek, a csontritkulás megelőzéséhez szükséges, kalciumban gazdag sajtok, tejtermékek, magvak, illetve az aszalt gyümölcsök is.
A húsok jelentős mennyiségű telített zsírsavat tartalmaznak, és ha az ösztrogén hatása, amely kulcsszerepet játszik a zsíranyagcserében, csökken vagy megszűnik, akkor a nőknél gyakoribbá válhatnak az érfalban kialakuló lerakódások. Ez pedig növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy olyan élelmiszereket válasszunk, amelyek segítenek megelőzni ezeket a lerakódásokat az érfalakban. Ilyenek például a zöldségek, gyümölcsök, a magas rosttartalmú ételek, valamint a telítetlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek.
Elkészítés: A sütőt 190 C-ra (légkeveréses sütőben 176 C) előmelegítjük. A babot sótlan vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, áttörjük, majd a darált dióval, a cukorral, a zsemlemorzsával és a tojások sárgájával összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal a babos masszába forgatjuk. A tészta felét 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába simítjuk, majd a sütőbe tolva kb. 15 perc alatt megsütjük. Azután a tészta másik felét ugyanígy megsütjük, összesen két lapot kapunk. A meggyet lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, a ricottával és a cukorral összekeverjük. A zselatinlapokat 2 percre hideg vízbe áztatjuk. Azután a vízből kivesszük, kinyomkodjuk, és a gyümölcsös-ricottás töltelékbe keverjük. A krémet a két tortalap közé kenjük úgy, hogy 2 evőkanálnyi a torta tetejére is jusson belőle. Amikor a torta elkészül, hűtőbe tesszük, és legalább 1 órát dermedni hagyjuk.
A recept Aradvári-Szabolcs Mariann, Dr. Mák Erzsébet és Végvári Viktória Menopauza című szakácskönyvében szerepel. Ez a dietetikusok által gondosan összeállított gyűjtemény 57 különféle receptet és táplálkozási ajánlást tartalmaz, amelyek célja, hogy támogassák a nők egészségét ebben az életszakaszban.
Bolognai lencséből
Kezdjük az étel elkészítését egy hagyma és egy gerezd fokhagyma finomra vágásával, majd pirítsuk meg őket egy serpenyőben. Amikor már illatoznak, adjunk hozzá 90 g kockázott répát, és egy kávéskanál cukorral karamellizáljuk őket, hogy édes, gazdag ízeket nyerjünk. Ezután öntsük fel az egészet 500 ml zöldségalaplével, és adjuk hozzá 100 g vörös lencsét, valamint 20 ml paradicsompürét. Főzzük mindezt 15 percig, amíg a lencse megpuhul. Fűszerezzük az ételt egy-egy ággal rozmaringgal, oregánóval és kakukkfűvel, hogy különleges aromákat adjunk hozzá. Amíg a leves készül, vegyünk elő 400 g cukkinit, amit vékony csíkokra vágunk, majd egy kis olajon süssük át 2 perc alatt. A cukkini ízletes, ropogós metéltté válik, és már tálalhatjuk is a gazdag leves mellé. Élvezzük az ízek harmóniáját!
Először is, 100 g cukrot finomra őröljük, hogy porcukrot nyerjünk belőle. Ezt követően egy tálban alaposan összekeverjük a kétféle lisztet a sütőporral, kardamommal, kurkumával és gyömbérrel. A vajat morzsásra dolgozzuk a keverékbe, majd hozzáadjuk a finomra reszelt tofut, és az egészet gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A kapott tésztát egy órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjen. Miután letelt az idő, liszttel meghintett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A tetejét egy kis vízzel megkenjük, majd a maradék porcukrot összekeverjük felaprított pisztáciával, és ezzel megszórjuk. A tésztából közepes méretű pogácsaszaggatóval formákat szaggatunk, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk.
A süteményt 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.