Segítség, miért terjeng ez a kellemetlen szag a komposzt körül? A hazai kertészeti szakértő, aki már sok éve foglalkozik a növények és komposztálás rejtelmeivel, most megosztja velünk, milyen gyakori hibákat vét a legtöbb hobbikertész. Ne hagyd ki ezt a h


A nyári hónapokban a kertünk egyik legbámulatosabb, ugyanakkor legkiszámíthatatlanabb folyamata a komposztálás, amely könnyen kicsúszhat a kezeink közül. Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidéknek megosztja titkait arról, hogyan kerülhetjük el a nem kívánt szagokat, és hogyan alakíthatjuk át a zöldhulladékot igazi „földi kincssé”.

A hobbikert egyik legbámulatosabb és legtermészetesebb folyamata a komposztálás, ahol a konyhai és kerti hulladék fokozatosan átalakul egy értékes, morzsalékos humusszá, amely életet lehel a talajba. Olyan ez, mint egy titkos varázsló tevékenysége a kert hátsó részében, aki a zöldhulladékból "földi aranyat" varázsol. De vigyázat, mert a varázslat könnyen kudarcot vallhat – különösen a nyári melegben, amikor a megfelelő körülmények hiánya megnehezíti a folyamatot.

A kánikula idején sok hobbikertész szembesülhet azzal a bosszantó jelenséggel, hogy a komposztból kellemetlen, erőteljes szagok áradnak. Ahelyett, hogy a friss erdei avar édes illata lengené körül, sokszor rothadó zöldségek szaga, savanyú bűz vagy akár ammoniás, szúrós szagok terjengenek. Ilyenkor nemcsak mi, hanem a szomszédok is feszülten húzzák az orrukat. De vajon mi áll ennek a hátterében, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a komposztálás nyári rémálommá ne váljon?

Egy jól érlelt komposzthalomnak nincs zavaró szaga; amikor fölé hajolunk, általában a friss föld illatát érezzük. Ha ez nem így van, az arra utalhat, hogy valami nincs rendben – például a hőképződés nem megfelelően zajlik, vagy a szerves anyagok lebomlása nem a kívánt ütemben halad. Persze vannak kivételek is, például amikor trágyát is hozzáadunk a komposzthoz. Ilyenkor a lebomlás egy bizonyos fázisában természetes, hogy illatok keletkeznek. Ha szeretnénk csökkenteni a trágyából származó szagokat, érdemes a komposzthalom tetejére 20-30 cm vastagságú szalmát, leveleket vagy (nem fényes) újságpapírt szórni; ez jelentősen enyhíti az illatokat.

Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidéknek adott interjújában kifejtette, hogy a kerti komposztálás alapvető célja a szerves anyagok lebontása, amelyet mikroorganizmusok, gombák, rovarok és férgek végeznek. E folyamat során hő, szén-dioxid és gazdag humusz keletkezik, amely tápláló talajjavító anyagként szolgál a növények számára.

Amennyiben minden a terv szerint halad, a komposztálás folyamata aerob módon zajlik, ami azt jelenti, hogy oxigén van jelen. Ennek köszönhetően a komposzt kellemes, földes illatot áraszt. Viszont, ha hirtelen bűz kezd terjengeni, az figyelmeztető jel, hogy a lebontási folyamat anaerob, vagyis oxigénhiányos környezetbe került. Ilyenkor a rothadás folyamatának indulása miatt metán, ammónia és egyéb, kellemetlen szagú gázok keletkeznek.

- tette hozzá a szakember.

A forróság serkenti a mikrobiológiai aktivitást, míg a bőséges lédús konyhai hulladék, vagy a gyakori öntözés túlzott nedvességet okozhat a komposztáló halomban. Amikor a zöldanyagok, mint a frissen nyírt fű vagy a konyhai maradékok, túlsúlyban vannak, de a barna, száraz anyagok – például a szalma vagy az aprított ágak – hiányoznak, a komposzt tömörödik, és levegőtlen állapotba kerül.

A siker titka a megfelelő szén-nitrogén arányban rejlik.

A szakemberek szerint az ideális arány 25-30 rész szén és 1 rész nitrogén, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy két-három rész barna anyagot kell vegyíteni egy rész zölddel. A barna anyagok közé tartoznak a száraz levelek, szalma, faforgács, aprított gallyak, fűrészpor, kukoricaszár vagy papírkarton. A zöld anyagok pedig friss fűnyesedék, konyhai zöldségmaradékok, gyümölcshéjak, kávézacc, csalánlevelek, vagy akár friss trágya. Ha a komposzthalom túlságosan zöld, akkor kellemetlen ammóniás, savanykás szagot áraszt; ha viszont túl sok barna anyag került bele, a lebontási folyamat lelassul, és a komposzt nem melegszik fel megfelelően. Továbbá, ha a halom nedvességtartalma túl magas, és tömörödik, akkor rothadó, kénes szagok keletkezhetnek.

Kósa Dániel tanácsa szerint nem szükséges laboratóriumi körülmények között mérni az arányokat, elegendő a „szem és orr” módszer alkalmazása. Ha szúrós, ammóniás szagot érzünk, érdemes barnát hozzáadni; ha a halom lassan, hidegen reagál, akkor jöhet a zöld; ha pedig rothadás szaga terjeng, ideje lazítani és szárítani a komposztot. Kezdőknek ajánlott recept lehet például egy vödör friss fűnyesedék, két vödör száraz levelek vagy aprított ágak, valamint egy lapát kerti föld, rétegezve. A zöld réteget mindig burkoljuk barna anyaggal, így elkerülhetjük a legyek megjelenését és a kellemetlen szagokat.

Nyáron a komposzt szagmentességét tovább segíti, ha a halmot váltogatva rétegezzük zöld és barna anyagokkal, a tetejére 5-10 cm vastag száraz levelet, szalmát vagy földet helyezünk, kéthetente átforgatjuk, árnyékos helyre tesszük, és fedjük légáteresztő ponyvával vagy náddal. A mikroorganizmusok munkáját csalánlével, komposztgyorsító porral vagy egy kis régi, kész komposzttal lehet támogatni.

Elengedhetetlen, hogy a komposztálás során ügyeljünk arra, hogy bizonyos anyagok ne kerüljenek bele. Így például kerüljük a húst, csontokat, tejtermékeket, beteg növényeket, olajos ételeket, főtt ételmaradékokat és a magvas gyomokat. A tökéletes komposzt szagában a föld frissessége érezhető, állaga morzsalékos és egyenletes, színe pedig sötétbarna. Enyhe nedvessége van, de nem ragacsos, és benne nem találhatók jól azonosítható növényi részek. Az ilyen komposzt igazi kincs a kertben!

- magyarázta a szakember.

A komposztálás nem csupán a talaj minőségét javítja, hanem a pénztárcánk és a környezetünk szempontjából is előnyös. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthetjük a kukába kerülő hulladék mennyiségét, és a műtrágyák vásárlásának szükségességét is mérsékelhetjük. Ráadásul a kertészkedés közösségi tevékenységként is megállja a helyét, ahol a baráti kapcsolatok legalább annyira fontosak, mint a gyümölcsöző termés. Nyáron, ideális körülmények között, mindössze 3-4 hónap alatt csodás komposztot állíthatunk elő.

Related posts