Sokan fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyeknek a lehetséges káros hatásait talán nem is sejtik - Agro Napló.


Egy új nemzetközi tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen növeli a korai halálozás kockázatát, ami alapján a kutatók szigorúbb szabályozást és adóztatást sürgetnek - írta meg a Portfolio.

Az American Journal of Preventive Medicine szaklapban közzétett kutatási eredmények alapján megállapították, hogy a rendkívül feldolgozott élelmiszerek (mint például a kenyerek, sütemények és ready-made étkezések) fogyasztásának minden 10%-os növekedése 3%-kal növeli a 75 éves kor előtt bekövetkező halálozás kockázatát. A tanulmány arra figyelmeztetett, hogy bizonyos országokban a korai elhalálozások akár 14%-a is ezeknek az élelmiszereknek tudható be.

A nyolc országot felölelő kutatás rávilágított, hogy az Egyesült Államokban évente 124 107, míg Angliában 17 781 korai haláleset kapcsolható az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásához. Eduardo Augusto Fernandes Nilson, a brazil Oswaldo Cruz Alapítvány vezető kutatója hangsúlyozta, hogy nem csupán a magas zsír-, só- és cukortartalom felelős a káros hatásokért, hanem az édesítőszerek és ízesítők is jelentős negatív hatással lehetnek az egészségre. A szakértők világosan kimutatták az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a különféle okokból bekövetkező halálozás közötti összefüggést. Az adatok alapján Kolumbiában, Brazíliában és Chilében a korai halálozások 4-6 százaléka köthető az UPF-fogyasztáshoz, míg Kanadában ez az arány 10,9 százalék, az Egyesült Államokban 13,7 százalék, Angliában pedig 13,8 százalék – ez utóbbi a legmagasabb az összes vizsgált ország közül.

A mortalitási ráták azokban az országokban a legmagasabbak, ahol a lakosság energiabevitelének legnagyobb hányada ultrafeldolgozott élelmiszerekből származik. Angliában ez az arány 53,4 százalék, míg az Egyesült Államokban még ennél is magasabb: 54,5 százalék.

A tanulmány készítői határozott intézkedéseket sürgetnek világszerte, beleértve az élelmiszer-marketing szigorúbb szabályozását, az oktatási és munkahelyi környezetben árusított élelmiszerek ellenőrzését, valamint az ultrafeldolgozott termékek adóztatását a fogyasztás visszaszorítása érdekében. Az eredmények tovább erősítik a korábbi kutatások megállapításait, amelyek kapcsolatot mutattak ki az UPF-fogyasztás és bizonyos betegségek - például rák és szívbetegségek - magasabb kockázata, valamint a 75 éves kor előtti elhalálozás megnövekedett valószínűsége között. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy csak korrelációt találtak, nem pedig ok-okozati összefüggést.

A szakértők felhívják a figyelmet egy tavaly a British Medical Journalban publikált amerikai tanulmányra, amely megállapította, hogy azoknál, akik a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztják, a halálozási kockázat 4 százalékkal magasabb, és 9 százalékkal nagyobb az esély arra, hogy nem rákban vagy szívbetegségben hunynak el. A kutatás során a legkárosabbul ható ultrafeldolgozott termékek közé sorolták a feldolgozott húst, a cukrot, valamint az ultrafeldolgozott reggeli ételeket, mint például a gabonapelyheket.

Related posts