Rettentő információk láttak napvilágot a plázák háttérvilágáról – ez már komoly közegészségügyi kockázatot jelent!

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) alapos élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végzett három budapesti bevásárlóközpont ételudvarában: az Árkád Budapestben, a Westend City Centerben és a Pólus Centerben. Az ellenőrzés során összesen 12 vendéglátóhelyet vizsgáltak meg, és sajnálatos módon súlyos higiéniai és élelmiszerbiztonsági problémákra bukkantak - áll a hatóság tájékoztatásában.
A bevásárlóközpontok ételudvarai igazi gasztronómiai színtereiként számos különböző vendéglátóhely működik, mint például gyorséttermek, büfék és egyéb étkezési szolgáltatók, mindezek pedig szorosan egymás mellett találhatók. Ezek az egységek gyakran megosztják a közös háttérszolgáltatásokat, mint például az öltözőket és a személyzeti mosdókat, valamint a gazdasági folyosókat is. A hulladékkezelési és kártevő-mentesítési feladatokat jellemzően a bevásárlóközpont üzemeltetője koordinálja, biztosítva ezzel a zökkenőmentes működést és a higiénikus környezetet a látogatók számára.
Az ellenőrzések során a szakemberek több egységnél sérült padló-, fal- és mennyezetburkolatokra bukkantak, amelyek jelentősen megnehezítették a felületek tisztán tartását, és kedveztek a kártevők megjelenésének. A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszerek, a zsíros lerakódások és a visszafolyások következtében, drasztikusan csökkentették az elszívás hatékonyságát.
Az NKFH észlelte, hogy hiányosságok vannak a nyersanyagok és készételek elkülönített tárolásában. Ezen kívül kiderült, hogy több helyszínen nem a megfelelő eljárások szerint választották el a különböző higiéniai szintű munkafolyamatokat. A házhozszállítás miatt megnövekedett árukészlet, amely a korlátozott raktárkapacitással találkozott, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokat hordozott magában.
A nyilatkozat alapján
A Pólus Center ételudvarában a hatóságok aggasztó körülményekre bukkantak, melyek komoly figyelmet érdemelnek.
ahol központi tálcamosó hiányában a vendégtálcák mosogatása a konyhai vagy zöldség-előkészítő helyiségekben történt, ami súlyos higiéniai kifogásokat vetett fel.
Számos vendéglátóhelyen tapasztalható, hogy az élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek gyakran általános, előre megírt dokumentációra támaszkodnak, amelyek nem tükrözik a konkrét konyhai folyamatok sajátos követelményeit. Ezen kívül sok dolgozó nem részesült megfelelő élelmiszer-higiéniai képzésben, és több helyen az egészségügyi alkalmassági igazolások bemutatása is hiányzik.
A megvizsgált élelmiszerek között 14 tétel minőségmegőrzési ideje már lejárt, 16 tétel pedig túllépte a fogyaszthatósági határidőt. Ezen kívül 21 tétel nem volt megfelelően jelölve, így nem volt nyomon követhető, míg 1 tétel esetében helytelen fagyasztási eljárást alkalmaztak. Ennek következtében az ellenőrzések nyomán a hatóság azonnali intézkedésként kivonta ezeket a termékeket a forgalomból.
A felfedezett komoly élelmiszer-higiéniai és biztonsági hiányosságok következtében mind a 12 ellenőrzött vendéglátóegység ellen jogi eljárás vette kezdetét.
- közölte a hatóság.
Az NKFH a jövőben is prioritásként kezeli a vendéglátóhelyek élelmiszerbiztonsági ellenőrzését, kiemelten figyelve a nagy forgalmú és közösségi használatú helyszínek higiéniai állapotára - áll a közleményben.