Mikor érdemes búcsút inteni a régi műanyag tárolóedényeknek? A szakértők megosztják velünk a legfontosabb tudnivalókat.
Ne használja az örökkévalóságig a műanyag tárolóedényeit!
A nagy mennyiségű főzés kedvelői gyakran támaszkodnak a praktikus műanyag tárolóedényekre, amelyek kiválóan alkalmasak a hűtőben vagy a fagyasztóban maradék ételek tárolására. Azonban felmerül a kérdés: meddig maradnak ezek az edények biztonságosak a használat során? Vajon eljön az idő, amikor érdemes őket pótolni?
Ha kíváncsi arra, milyen típusú tárolóról van szó, az első lépés az, hogy fordítsa meg az edényt, és ellenőrizze az újrahasznosítási kódot. A háromszög formájú jelzés közepén egy 1-től 7-ig terjedő számot talál, amely az anyag típusát jelzi. A Huffington Post szerint a legkedvezőbbnek számító értékek közé tartozik a 2, a 4 és az 5.
A 2-es kód a nagy sűrűségű polietilén (HDPE) anyagát azonosítja, amely gyakran előfordul étolajos palackokban és egyéb műanyag csomagolásokban.
- Ez a típus nehezen bomlik le, és az élelmiszer-biztonság szempontjából megbízhatónak számít - nyilatkozta Michael Tunick, a Drexel Egyetem Élelmiszer- és Vendéglátás Menedzsment Tanszékének kutató vegyésze. A 4-es számkód a kis sűrűségű polietilén (LDPE) anyagot jelöli, míg az 5-ös kód a polipropilént (PP), amely gyakran megtalálható a chipses zacskók és joghurtos edények esetében. Ezek az anyagok szintén biztonságosan újrafelhasználhatók, és elég ellenállóak ahhoz, hogy többször is tisztíthatók legyenek.
A biztonság szempontjai rendkívül jelentőséggel bírnak, hiszen a műanyag alapú összetevők idővel kiszivároghatnak, és belekerülhetnek az élelmiszerekbe. Ez pedig sok esetben zavarhatja a hormonális egyensúlyt. Emellett a többszöri használat során mikroműanyag részecskék is leválhatnak a felületeikről, amelyek potenciálisan káros hatással lehetnek a tüdő és a máj működésére, valamint az anyagcsere folyamataira is.
Bár elsőre talán feleslegesnek tűnik, érdemes lehet befektetni a márkás, elismert tárolókba, hiszen ezek jellemzően tartósabbak és kiválóbb minőségűek. De vajon indokolt-e a jelentős árkülönbség, amit a neves gyártók termékei képviselnek?
Trevor Craig, a Microbac Laboratories tudósa és élelmiszerbiztonsági szakértője rámutatott, hogy a neves gyártók egyre inkább a tárolóedények optimalizálására összpontosítanak. Ezek az edények általában vastagabb falúak, robusztusabbak és jobb minőségű anyagból készülnek, hiszen a cégek hírnevüket a megbízhatóságra alapozták, így elvárás, hogy ezt a színvonalat folyamatosan fenntartsák - mindez pedig természetesen extra költségekkel jár. Viszont fontos megjegyezni, hogy a márkás és a no name termékek közötti különbség folyamatosan csökken, és a nem márkás tárolóedények is egyre versenyképesebbé válnak. Éppen ezért érdemes körültekintően választani, és mindig ellenőrizni az edények alján található kódokat!
A műanyag élelmiszertárolók élettartamának meghosszabbítása érdekében érdemes elkerülni a mosogatógép használatát, még ha ez a legegyszerűbb megoldás is. A forró víz ugyanis komoly károkat okozhat a műanyagban, és mivel a mosogatógépekben az edények hosszabb ideig vannak kitéve ennek a hatásnak, a tárolók még inkább megsérülhetnek. Ha mégis úgy dönt, hogy a gépbe helyezi őket, érdemes a felső kosarat választani, mivel ez a rész nem melegszik fel annyira, mint az alsó, így kíméletesebben bánik a műanyagokkal.
Hogy mi a legjobb módszer a tisztításukra? Az, ha kézzel, gyorsan elmossa forró, szappanos vízben, kerülve a durva súrolóeszközök használatát, mivel ezek könnyen karcolásokat hagyhatnak maguk után.
Craig álláspontja szerint a műanyag tárolóedények biztonságos használati idejével kapcsolatban nincsenek szigorú irányelvek; sokkal inkább a termék állapotára kell fókuszálni. Az idő múlásával és a napi használat következtében ezek az edények hajlamosak repedezni, deformálódni, kellemetlen szagokat felvenni, sőt, akár el is színeződhetnek. Ilyen esetekben célszerű új edényt beszerezni.
Ha azonban egy régi műanyag élelmiszertároló edényt találunk, melyet nem nagyon használtunk, akkor is legyen óvatos! Lehet, hogy bár újszerű állapotban van, de ha több mint 10 éve készült, jobb, ha nem használjuk, mivel a régebbi edények sokszor tartalmaznak biszfenol A-t (BPA). Ez pedig könnyen beszivároghat az élelmiszerbe és megnövelheti az olyan egészségügyi problémák fellépésének kockázatát, mint például magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek.